Cecilia Burman, redaktör för SvD Läs & Skriv

1Cecilia” Min journalistiska yrkesbana har varit vindlande och oförutsägbar”

Studerade på Tollare fokhögskola 2007-2009

Efter att ha slutat på Tollare i juni 2009 fick jag ett sommarvikariat som webbreporter på Lilla Aktuellt på SVT som var min praktikplats under våren. Under 2010 läste jag två terminer idéhistoria på Stockholms universitet och skrev krönikor på Dala-Demokratens kultursidor. Genomgående har min journalistiska yrkesbana varit vindlande och oförutsägbar. På Dala-Demokraten, min ”hemma-redaktion”, har jag jobbat som nöjes- och kulturredaktör, men även nyhetsreporter i olika perioder 2008-2015. Under 2008, 2011 och 2012 gjorde jag mest utrikesreportage från USA, Mexiko och Grekland med facktidningar, morgontidning, radio och tv som uppdragsgivare. Oerhört inspirerande och lärorikt, men en ganska dålig affär ekonomiskt.

Hösten 2013 tog jag ett nytt krafttag med ambitionen att ”lyckas” som frilansare. Jag blev mer pragmatisk; sålde in artikelidéer som jag kunde göra på plats i Sverige, skrev inte på spekulation eller sålde mig för billigt. Gick med i facket, skaffade ett frilanskontor och tjatade mig in på Kupé (mejlade idé efter idé) där jag nu gjort flera skrivjobb och även ryckt in som redaktör. Sedan våren 2015 är jag redaktör för SvD Läs & Skriv och jag har skriver kontinuerligt för ett lokalt livsstilsmagasin i Vasastan där jag bor. Gör även täta inhopp som reporter på TT Nöje & kultur.