Andrea Ivares Berglind, frilansjournalist och pressansvarig

AndreaIvaresBerglind

” fått ett öga fördetaljerna som passar i en personbeskrivning och lyfter texten”

Studerade på Tollare folkhögskola 2013 – 2015

Jag minns väl mitt första reportage på Tollare. Det handlade om ett surdegshotell och var 4 250 tecken långt. Jag svor, omformulerade meningar, bytte ut citat, strök och la till text. Fyra dagar tog det att få ut orden i ett Word-dokument. Under praktiken fem månader senare skrev jag ett dubbelt så långt reportage – på en halv arbetsdag.

Utbildningen har lärt mig skriva lättläst och stryka onödiga ord. Jag har även fått ett öga fördetaljerna som passar i en personbeskrivning och lyfter texten. Min tidigare telefonskräck är borttränad och jag föredrar att lyfta luren framför mail. Tempot kickade igång under praktiken på Värmlands Folkblads sportredaktion, och jag rekommenderar verkligen att sitta några veckor på en lokaltidning.

Numera är jag pressansvarig åt ett rallycrossteam. Jag intervjuar förare, skriver pressreleaser och fotograferar tävlingar. Emellanåt frilansar jag åt praktik-tidningen. Och det bästa: jag svär allt mer sällan över texter.