Viktor Josefsson, Content Marketing Manager, Mediakraft

1viktor” hade inte varit där jag är idag om jag inte hade satt min fot på Tollare”

 

Studerade på Tollare folkhögskola 2010 – 2012

 

Ibland tar saker en snabb vändning. Under hösten 2011 frilansade jag en hel del åt actionsportmagasinet Transition. Ett magasin som jag själv kunde identifiera mig med och verkligen brann för.

I januari 2012 hade jag tagit mitt första banklån och köpt loss tidningen tillsammans med två kollegor. Jag minns att medan jag väntade på mina rykande färska visitkort med titeln Editor från tryckeriet tänkte ”Hur gick det här till egentligen?!”. Mer än så hann jag egentligen aldrig tänka, innan jag kastades in i en tre och ett halvt år lång karusell av reportage, redaktionsmöten, sociala medie-strategier och ljuvlig deadline ångest.

Kul? Visst. Men oerhört krävande. Särskilt då jag fortfarande kände mig färsk från skolbänken på Tollare Folkhögskola. Jag gick från en av de tryggaste och mest lärorika platser jag någonsin stött på till en ganska hård värld där papperstidningar är svåra att göra vinst på och där alla vill ha en stor del av kakan, även fast kakan inte är större än ett Bragokex och man ska vara glad om man lyckas roffa åt sig en smula.

Men visst var det lärorikt och när jag efter lite mer än tre och ett halvt år bestämde mig för att upptäcka någonting nytt (actionsportbranschen är faktiskt en aning begränsad), gjorde jag det med en stolt känsla över att jag åstadkommit någonting utöver min förmåga.

Idag jobbar jag på en mediabyrå som Content Marketing Manager, där jag förutom att ha en skithäftig titel får hjälpa företag att bygga sina varumärken genom artiklar, reportage, bloggar, sociala medie-kampanjer, med mera. Jag kanske inte blev den där grävande reporten jag en gång drömde om, men jag har förbannat kul på jobbet och mina uppdrag känns både relevanta och intressanta. För content marketing eller native advertising eller branded content ligger verkligen i ropet idag och används av de flesta publikationer. Och det är ju aldrig försent att byta riktning. Igen.

Guldspade-kandidat eller inte, jag hade inte varit där jag är idag om jag inte hade satt min fot på Tollare Folkhögskola. Tack vare lärarna. Tack vare klasskamraterna. Tack vare sätet att jobba på. Jag pluggade vid Linköpings Universitet (Medie- och kommunikationsvetenskap) innan Tollare och jag önskar att jag istället hade valt folkhögskola hela vägen. Den praktiska utbildningen gav mig så mycket i form av kunskap och känsla och det är med glädje jag tänker tillbaka på mina två år på reportagelinjen. Och jag vet att när (om) det är dags att ännu en gång byta riktning i yrkeslivet kommer det gå hur bra som helst. För Tollare-andan och kunskapen den medfört är inget en sätter sig på i första taget.